SZYNKOWARY
Jest to proste w obsłudze urządzenie, dzięki któremu można cieszyć się smakiem domowych wędlin i mielonek na co dzień. To doskonałe rozwiązanie dla wszystkich tych, których niekoniecznie zadowalają gotowe wyroby, a nie mają czasu czy warunków na robienie bardziej skomplikowanych wędlin. Dodatkowo sprzęt ten nie jest kosztowny, więc inwestycja w niego tym bardziej wydaje się bardzo rozsądną propozycją. Zasada działania urządzenia polega na tym, że zamarynowane mięso umieszcza się w szynkowarze i dociska specjalną spiralą, dzięki której nasza wędlina będzie miała później zbitą konsystencję. Warto mięso umieścić wcześniej w specjalnym woreczku, ale niektórzy radzą sobie i bez niego. Napełniony szynkowar umieszcza się w garnku z wodą tak, by woda sięgała do 4/5 wysokości urządzenia. Wodę zazwyczaj grzejemy, a nie gotujemy – utrzymujemy taką temperaturę wody, żeby zależnie od rodzaju mięsa uzyskać w środku parzonego mięsa temperaturę 65-90 stopni. Do kontrolowania temperatury w środku produktu przydatny jest termometr z sondą.
W ofercie posiadamy kilka modeli szynkowarów oraz zestawy z garnkiem wyposażonym w specjalny wkład ułatwiający wyjmowanie szynkowara.