TYGIELEK DO PARZENIA KAWY TURECKIEJ 550ml INDUKCJA
Opis
- Tygielek do parzenia kawy po turecku o pojemności 550 ml.
- Idealny do parzenia fantazyjnych kaw oraz podgrzewania np. mleka.
- Wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej.
- Posiada ergonomiczny, odporny na ciepło uchwyt.
- Wyposażony w praktyczny dzióbek, który ułatwia nalewanie.
- Pogrubione, wielowarstwowe dno.
- Przystosowany do kuchenek gazowych, elektrycznych, ceramicznych, halogenowych oraz indukcyjnych.
- Nadaje się do mycia w zmywarce do naczyń.
- Oryginalny produkt greckiej marki NAVA z linii naczyń Acer.
Specyfikacja:
Materiał: stal nierdzewna, tworzywo
Długość: 21 cm
Wysokość: 10,5 cm
Średnica: 8,5 cm
Pojemność: 550 ml
Waga (kg): 0.289
Kolor dominujący: srebrny, czarny
Kawa po turecku słynie przede wszystkim ze sposobu jej przygotowania. Do parzenia kawy tureckiej używa się specjalnego tygielka. Do kawy po turecku NIE dodajemy w ogóle mleka! Serwujemy ją w małych filiżankach zwanych demitasse (nazwa pochodzenia francuskiego, co oznacza "pół szklanki").
Składniki
- 1 łyżka drobno zmielonej kawy
- 1 szklanka wody
- 1/8 łyżeczki zmielonego kardamonu lub 1 kardamon w strąku,
- 1 łyżka cukru (wg. gustu smakowego)
Sposób przygotowania
Do przygotowania kawy po turecku, potrzebujemy tygielka. Kawę wsypujemy do tygielka, dodajemy także cukier i zalewamy wodą. Stawiamy tygielek na ogniu i trzymamy aż do momentu pojawienia się piany. Zdejmujemy pianę i ponownie stawiamy na ogniu. Ten proces powtarzamy trzykrotnie. Pamiętaj - kawy po turecku NIE MOŻNA GOTOWAĆ! Kawę z tygielka przelewamy bezpośrednio do filiżanek. Smacznego!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.